Jachthaven Wetterwille

Loosdrecht Blauwe Vlag TYHA ICOMIA TransEurope Marinas Hiswa

nl | en

Plassengebied

Geschiedenis

De Loosdrechtse Plassen waren oorspronkelijk moerassen. Om het gebied te ontwateren, werden er sloten gegraven naar de Utrechtse Vecht en Drecht. Zo ontstond er een laagveen waar men in de 16de eeuw begon met turfwinning. De smalle legakkers tussen de uitgebaggerde trekgaten spoelden geleidelijk weg of werden weggegraven en zo groeiden de vijf Plassen tot hun huidige omvang.

In de 20ste eeuw kwam de watersport op in de streek en ontwikkelden de Plassen zich tot een modern recreatie- en natuurgebied.

De Plassen

De Plassen zijn van elkaar gescheiden door dijken en eilandjes.

  • Het Wijde Blik is de meest noordelijke gelegen plas en enkel te bereiken via het Hilversums Kanaal.
  • De Loenderveense Plas is groot, maar afgesloten voor recreatie. Hier bevindt zich de Waterleidingsplas van het Amsterdamse Waternet.
  • De Vuntus ligt ten oosten van de Loenderveense en ten noorden van het dorp Oud-Loosdrecht. Deze plas is enkel bereikbaar via de smalle Heulsloot met beperkte doorvaarhoogte. Op het Vuntusstrand is het in de zomer heerlijk zonnen en picknicken en het laagveenmoeras vormt er de thuis van bijzondere planten en vogels.
  • De Eerste tot Vijfde Plas zijn een groot plassencomplex ten zuiden van Oud-Loosdrecht. Ze zijn van elkaar gescheiden door eilandjes en rietkragen. Vanaf de Tweede Plas leidt de Westelijke Drecht naar de rivier Vecht en vanaf de Derde Plas de Weersloot.
  • De Breukeleveense Plas of Stille Plas is zuidoostelijk gelegen en enkel bereikbaar via twee smalle, ondiepe en lage doorvaarten, de Kostverlorenvaart en de Weersloot.
  • De Kievitsbuurten zijn grote legakkergebieden in de zuidwesthoek van de Loosdrechtse Plassen. Kenmerkend is de afwisseling van trekgaten, legakkers en recreatiewoningen. De Kievitsbuurten worden van de andere plassen gescheiden door de Kalverstraat, een van de drukste vaarwegen in het gebied.

De Tienhovense en Kortenhoefse Plassen worden niet meer tot de Loosdrechtse Plassen gerekend.

Copyright Jachthaven Wetterwille